Моделювання вимушених коливань при фрезеруванні тонкої пластини кінцевою сферичною фрезою - Данильченко, Ю М; Петришин, Андрій Ігорович (Матеріали науково-технічної конференції "Прогресивна техніка, технологія та інженерна освіта", 2019)
Розроблено динамічну модель системи «інструмент-заготовка» для моделювання вимушених коливань при фрезеруванні тонких консольно-закріплених пластин кінцевою фрезою. В моделі враховано пружні і масо-інерційні характеристики обидвох підсистем, а також контактну взаємодію інструменту і заготовки в зоні різання. На основі цієї моделі розроблено алгоритм і процедуру моделювання вимушених коливань фрези і пластини у Ansys Workbench, що базуються на визначенні гармонічних коефіцієнтів впливу підсистем в місці їх відокремлення. Коефіцієнти впливу отримуються у вигляді функції відгуку пружної системи на дію одиничної гармонічної сили для кожної конкретної точки контакту фрези з пластиною. За розробленим алгоритмом проведено моделювання вимушених коливань фрези і пластини з побудовою теоретичного профілю обробленої поверхні для фрезерування консольно-закріпленої пластини з параметрами 120×60×4 мм, кінцевою сферичною двозубою фрезою діаметром 16 мм, довжиною 125 мм та виставом 80 мм.