ПІДВИЩЕННЯ ДОВГОВІЧНОСТІ ДОВГОМІРНИХ ДЕТАЛЕЙ ПОВЕРХНЕВИМ ЗМІЦНЕННЯМ - Афтаназів, Іван (Матеріали науково-технічної конференції "Прогресивна техніка, технологія та інженерна освіта", 2019)
Запропонована технологія зміцнення поверхневим пластичним деформуванням зовнішньої та внутрішньої поверхні довгомірних деталей. Зміцнювальна технологія грунтується на проклепуванні металу деталі сферичними деформівними тілами, що встановлені на масивному циліндричному зміцнювачі. Зміцнювачу в процесі обробки надають обкочувального руху по оброблюваній поверхні та переміщень вздовж геометричної осі оброблюваної деталі. У результаті цієї зміцнювальної обробки у товщі матеріалу деталі формуються залишкові напруження стиску, підвищується його поверхнева мікротвердість. Це підвищує довговічнісь деталей. Зміцнювальний пристрій для здійснення цієї обробки складається із циліндричного зміцнювача із деформівними тілами, електродвигуна приводу та механізму передачі крутного моменту від валу двигуна до зміцнювача. У процесі зміцнювальної обробки пристрій переміщається вздовж деталі та обкочується по оброблюваній поверхні і проклепує матеріал. Забезпечувана товщина зміцнення 0,15–0,20 мм.