Дослідження швидкісних і температурних показників в процесі вентиляції салону автобуса - Круць, Т І; Зінько, Р. В.; Музичка, Д. Г.; Черевко, Ю. М. (Матеріали науково-технічної конференції "Прогресивна техніка, технологія та інженерна освіта", 2019)
Досліджується температурний і вентиляційний режими салону автобуса моделі Електрон А18101. Розроблена твердотільна модель автобуса. На підставі попереднього аналізу виведена спрощена розрахункова область, в якій реалізується неповне обтікання автобуса повітряним потоком. Для розрахунку турбулентних просторових потоків використані рівняння Нав’є-Стокса усереднені по Рейнольдсу. Для замикання системи рівнянь використовується модель турбулентності SST. Розрахунки проведені при трьох різних швидкостях руху (20 км/год., 40 км/год., 60 км/год.) і для конфігурацій вентиляційних отворів: вікна закриті, відкриті тільки вентиляційні люки на даху. На основі отриманих результатів проведена оцінка мікрокліматичних умов в салоні автобуса на відповідність вимогам нормативних документів. Вимоги стандартів по температурних значеннях виконуються. Нормативи по швидкісним показникам не виконуються. В передній частині салону недостатня рухомість повітря, в задній частині салону – значне перевищення регламентних значень швидкості повітряного потоку. Дані рекомендації щодо усунення виявлених недоліків.