ВИЗНАЧЕННЯ КІНЕМАТИЧНИХ ХАРАКТЕРИСТИК В СТАЦІОНАРНИХ ПРОЦЕСАХ ПЛАСТИЧНОГО ДЕФОРМУВАННЯ - Сивак, Роман Іванович (Матеріали науково-технічної конференції "Прогресивна техніка, технологія та інженерна освіта", 2019)
Розглянуто спосіб визначення компонент тензора швидкостей деформацій на основі методу функцій току. Припускається, що при осесиметричній пластичній деформації металу в каналі з криволінійними границями кінематика процесу аналогічна плоскій течії. Використовуючи рівняння нестисливості та диференціальне рівняння ліній току встановлено, що функція току зберігає постійне значення вздовж ліній току. Розглянуто в площині течії дві нескінченно близькі лінії току для пояснення кінематичного змісту функції току. Отримано вираз для витрати через кінцеву по поперечних розмірах трубку току. З умови відсутності на границях радіальних складових швидкості отримано обмеження, які накладаються на похідні від функцій току на цих границях. Розроблена методика розрахунку кінематичних характеристик пластичного деформування для усталених осесиметричних процесів дозволить спростити математичну обробку отриманих результатів