Розробка конструкції відрізних фрез з різнонаправленими зубцями - Майданюк, Сергій Володимирович (Матеріали науково-технічної конференції "Прогресивна техніка, технологія та інженерна освіта", 2021)
Робота присвячена питанням підвищення продуктивності та якості поверхонь при відрізанні металевих заготовок відрізними фрезами за рахунок розробки конструкції відрізних фрез з різнонаправленими зубцями та визначення раціональних режимів оброблення. На основі загальних положень теорії різання та проектування різальних інструментів розроблена конструкція інструменту та досліджені геометричні параметри різальної частини в процесі його роботи. На основі теорії формоутворення поверхонь, розроблені методики визначення параметрів зрізуваного шару за допомогою 3D моделювання з використанням систем твердотільного геометричного моделювання та аналітичного моделювання, досліджено параметри зрізуваного шару, на основі яких визначено граничні режими оброблення та геометричні параметри інструмента. Проведені лабораторні випробування, спрямовані на перевірку теоретичних досліджень, дали змогу отримати аналітичні залежності характеристик процесу оброблення та якості отриманих деталей. Виробнича перевірка результатів досліджень підтвердила результати теоретичних досліджень.