ПАРАМЕТРИЧНІ КОЛИВАННЯ В ПЛАНЕТАРНИХ КОЛІСНИХ РЕДУКТОРАХ ТРОЛЕЙБУСІВ - Яглінський, В.П.; Гутиря, С.С.; Хомяк, Ю.; Чанчин, А.М. (Матеріали науково-технічної конференції "Прогресивна техніка, технологія та інженерна освіта", 2018)
Періодичне зростання навантажень при роботі редукторів тролейбусів внаслідок параметричних коливань супроводжується зародженням та розвитком втомних тріщин в тонкостінному ободі епіціклу. Опрацьовано метод аналітичного моделювання, виявлення і звуження зон нестійкості параметричних коливань епіциклу з урахуванням багатопарності зубчастих зачеплень, багатопоточності планетарної передачі та деформацій ободу епіциклу для прямозубих передач без зазорів і з зазорами, а також для косозубих передач. Визначено інтервали швидкостей тролейбуса відповідно до зон нестійкості параметричних коливань з використанням діаграм Айнса-Стрета.