ЗАГАЛЬНИЙ КУТ РОЗЛЬОТУ ТА ШВИДКІСТЬ РУХУ ОСКОЛКОВОЇ МАСИ ОСЬОВОГО ОСКОЛКОВОГО ПОЛЯ 30ММ ВИБУХОВОГО ПРИСТРОЮ - Сук, Дмитро; Сидоренко, Юрій; Яковенко, Вадим (Матеріали науково-технічної конференції "Прогресивна техніка, технологія та інженерна освіта", 2018)
Кожного дня у світі відбуваються різноманітні терористичні акти за допомогою різних вибухових пристроїв (ВП). Найбільш небезпечним для здоров’я людини є вибух ВП з формуванням осколкового поля. Самі осколки можуть утворюватися як із-за розриву корпусу ВП, так і за допомогою різних готових уражаючих елементів. Під час проведення вибухотехнічної експертизи, спеціаліст повинен мати відповіді на велику кількість запитань, зокрема оцінити рівень небезпеки осколкового поля ВП. В наш час існує багато методів експертної оцінки ВП, але всі вони діляться на дві групи: математичні та експериментальні. Нажаль вартість проведення експериментів з ВП досить висока та пов’язана з високим ризиком для життя експерта, тому найчастіше використовуються математичне комп’ютерне моделювання.