Структури на основі еліптичних дуг в задачах проектування траєкторій і створення механічних систем - Лабуткіна, Тетяна (Матеріали науково-технічної конференції "Прогресивна техніка, технологія та інженерна освіта", 2021)
Анотація. Виконано експериментальне дослідження деформування прямолінійного сегменту трубопроводу Ду 200 із сталі 20 за циклічного навантаження внутрішнім тиском. Випробування проведені на пневмогідравліч-ному стенді за умов плоского напруженого стану, нормальних температур, асиметрії циклу навантаження з реєстрацією колових та осьових пружно-пластичних деформацій. Метою роботи було відпрацювання експериментальної методики для дослідження ефекту ратчетингу (одностороннього накопичення пластичних деформацій) на реальних конструктивних елементах при зміні режимів циклічного навантаження. За результатами дослідження отримані діаграми циклічного деформування (ратчетингу) труби в кільцевому і осьовому напрямках на базі 100 циклів.