ФАЗОВІ ПЕРЕТВОРЕННЯ В СПЛАВІ Ті-6А1-4V ПРИ ЛАЗЕРНОМУ ФОРМОУТВОРЕННІ ТОНКОСТІННИХ ДЕТАЛЕЙ - Головко, Леонід; Лутай, Анатолій; Кагляк, Олексій; Гончарук, Олексій (Матеріали науково-технічної конференції "Прогресивна техніка, технологія та інженерна освіта", 2018)
Титан і його сплави мають значно більшу здатність до холодної деформації, ніж інші метали з гексагональної кристалічної структурою, наприклад магній, кадмій. Не дивлячись на це проведення холодної деформації більшості титанових сплавів при таких технологічних процесах, як холодна листове штампування (ХЛШ), пов’язане з багатьма труднощами. При ЛФ за вказаними режимам в заготівлі формуються області сплаву з неприпустимим зниженням міцності. Для запобігання утворенню таких зон необхідно використовувати лазерне випромінювання з максимумом інтенсивності на периферії променя.