ВИЗНАЧЕННЯ ПАРАМЕТРІВ ЛАЗЕРНОГО ФОРМОУТВОРЕННЯ ВИРОБІВ ЗІ ЗМІЦНЕННОГО ДУРАЛЮМІНУ - Головко, Леонід; Лутай, Анатолій; Кагляк, Олексій; Гончарук, Олексій (Матеріали науково-технічної конференції "Прогресивна техніка, технологія та інженерна освіта", 2018)
Наведено результати експериментальних досліджень впливу швидкості лазерної багатократної обробки сплаву АА2024 – Т4 на його структуру та мікротвердість. Мета роботи - визначити діапазон швидкостей лазерної обробки, в якому мікротвердість зони термічного впливу залишається у межах ±10% відносно вихідного значення. Лазерна обробка проводилась на технологічному комплексі «ROFIN DY 044» на основі Nd: YAG лазера з діодним накачуванням Встановлено, що величини критичних значень швидкостей переміщення лазерного променя (V) залежать від кількості проходів (n) та при n>20 величина V не повинно бути нижчою за V=10мм/c. Показано, що зменшення мікротвердості при обробці при V<10мм/с обумовлено збільшенням середньої температури заготовки, що приводило до розчинення фази, що зміцнювала.