НОВІ ФУНКЦІОНАЛЬНІ МАТЕРІАЛИ В МАШИНОБУДУВАННІ - Войтенко, Юрій (Матеріали науково-технічної конференції "Прогресивна техніка, технологія та інженерна освіта", 2018)
Запропоновано клас нових композитних матеріалів, які дозволяють підвищити ефективність вибухових технологій і роботи кумулятивних пристроїв в задачах спеціального машинобудування та інших галузей промисловості Експериментально показано, що основні умови функціонування таких матеріалів – оптимальна пористість матеріалу лайнера і хімічна взаємодія компонентів матеріалу в процесі проникнення в мішень. Підвищення ефективності кумулятивних струменів і компактних ударників із таких матеріалів досягається за рахунок виділення додаткової енергії в процесі деформації пористого матеріалу ударника і теплоти хімічних реакцій компонентів матеріалу лайнера: міді, нікелю і алюмінію з утворенням алюмінідів металів. Запропоновано ряд перспективних композиційних матеріалів з використанням інших важких металів та енергетичних добавок.