Вплив внутрішнього тиску для труби з осьовою наскрізною тріщиною в геометрично нелінійній постановці. - Ориняк, Андрій; Крищук, Георгій (Матеріали науково-технічної конференції "Прогресивна техніка, технологія та інженерна освіта", 2019)
Визначення коефіцієнтів інтенсивності напружень (КІН) та області розкриття тріщин є важливою складовою при проведенні аналізу «течії перед руйнуванням» систем трубопроводів на АЕС та магістральних трубопроводах. Табличні параметричні результати їх розрахунку широко представлені в сучасній науковій і нормативній літературі. Тим не менш, існує ще один аспект поведінки тріщин, принаймні у тонкостінних трубах, які ще не отримали належної уваги. Мається на увазі геометрично нелінійний ефект, який може бути достатньо великим, що його можна було би врахувати в практичних застосуваннях.В геометрично лінійному аналізі розглядається, що тріщина відкривається тільки внутрішнім тиском, а величина розкриття тріщини прямо пропорційні їй. КІН представлений зазвичай як розв'язок для нескінченної пластини, помноженої на так званий фактор форми, який залежить від безрозмірної довжини тріщини, тобто відношення довжини тріщини, поділеної на квадратний корінь з добутку радіусу, R, і товщини стінки, t.Два фактори навантаження в тонкостінних трубах можуть сприяти геометрично нелінійній поведінці. Перший - осьові напруження, викликані осьовою силою або згинальним моментом. Другий - сам внутрішній тиск. Отримані результати представлені у відсотках різниці між лінійними та нелінійними результатами. Вони показують, що вплив геометричної нелінійності є досить істотним для того, щоб його врахувати на практиці і може досягати практично реальних випадків майже на 3-10%.