ВІБРОКАВІТАЦІЙНА ГОМОГЕНІЗАЦІЯ ЦІАНОБАКТЕРІЙ ЯК СИРОВИНИ БІОЕНЕРГЕТИКИ - Афтаназів, Іван (Матеріали науково-технічної конференції "Прогресивна техніка, технологія та інженерна освіта", 2019)
Біомаса річкових синьо-зелених водоростей (ціанобактерій) порівняно легкодоступна і дешева сировина для виготовлення біогазу. Однак відомі технології «метанового бродіння» субстрату водоростей недосконалі через недостатній рівень виходу готового продукту, тобто біогазу. Це обумовлено підвищеною стійкістю стінок цих бактерій до руйнування. В основу вдосконалення наявних технологій переробки біомаси синьо-зелених водоростей «метановим бродінням» покладено додаткове включення до техпроцесу блоку гомогенізації біомаси. Гомогенізацію покладено на операцію кавітаційної обробки водяної суспензії водоростей віброрезонансними кавітаторами.Запропонований технологічний процес переробки біомаси водоростей включає три основні етапи, а саме етап накопичення і підготовки суспензії синьо-зелених водоростей, етап підготовки субстрату біомаси водоростей їх гомогенізацією віброрезонансними кавітаторами і етап ферментації біогазу «метановим бродінням». Вихід готового продукту, тобто біогазу, при цьому завдяки збільшенню віброкавітацією виділення із бактерії їх внутріклітинного вмісту, зростає на 25÷30%.