Автоматизована система розрахунку елементів машинобудівних конструкцій на віброміцність - Бабенко, А. Є.; Боронко, О. О.; Трубачев, С. І.; Лавренко, Я. І. (Матеріали науково-технічної конференції "Прогресивна техніка, технологія та інженерна освіта", 2019)
Анотація. Розроблена автоматизована система розрахунку елементів конструкцій на віброміцність. Автоматизована система розрахунку базується на новому методі побудові функціоналу типу Релея, та мінімізації його ітераційним методом по координатного спуску. Використання метода покоординатного спуску дозволяє уникнути проблем, що пов’язані з формуванням, зберіганням та оперуванням з глобальними матрицями жорсткості та мас. Це дає можливість розв’язувати задачі великої розмірності використовуючи тільки оперативну пам'ять ПЄОМ. Автоматизована система дозволяє розв’язувати задачі на власні коливання, вимушені коливання з урахуванням розсіяння енергії. Програмне забезпечення сформоване за модульним принципом, що дає можливість удосконалювати та розширювати даний пакет прикладних програм. Програмне забезпечення пройшло тестування на великій кількості тестових та прикладних задачах. Запропонований метод розрахунку та розроблена автоматизована система були впроваджені в інженерну практику.