ГАРЯЧЕ ВИТЯГУВАННЯ З ПОТОНШЕННЯМ ЧЕРЕЗ ДВІ МАТРИЦІ ПУАНСОНОМ СПЕЦІАЛЬНОГО ПРОФІЛЯ ВІСЕСИМЕТРИЧНИХ ПОРОЖНИСТИХ НАПІВФАБРИКАТІВ ІЗ СТАЛІ С-60 - Калюжний, Володимир Леонідович; Ярмоленко, О. С.; Таранець, К. К. (Матеріали науково-технічної конференції "Прогресивна техніка, технологія та інженерна освіта", 2019)
Розглянуте моделювання з використанням метода скінченних елементів гарячого витягування з потоншенням через дві послідовно розташовані матриці пуансоном спеціального профіля порожнистих напівфабрикатів із високовуглецевої сталі. Профіль пуансона утворений перетином торів з постійним діаметром перерізу, які розташовані з певним кроком. Такий пунсон забезпечує створення додаткового тягнучого зусилля за стінку напівфабрикату, що деформується. Це приводить до зниження зусилля, яке прикладається до донної частин напівфабрикату, збільшення ступеня деформації за один перехід та зменшення розігріву пуансона при формоутворенні. Встановлені залежність зусилля витягування від переміщення пуансона, розподіл питомих зусиль на деформуючому інструменті. У здеформованому напівфабрикаті визначений температурний розподіл та напружено-деформований стан. По розподілу інтенсивності деформацій оцінено пропрацювання структури металу пластичною деформацією. Також встановлені кінцеві форма і розміри виробу.