РОЗРАХУНКОВИЙ АНАЛІЗ ПРОЦЕСУ ПРЯМОГО І ЗВОРОТНОГО ВИДАВЛЮВАННЯ ТРУБЧАТОЇ ЗАГОТОВКИ - Сабол, Сергій Францович; Піманов, Валерій Володимирович; Коробко, Павло О. (Матеріали науково-технічної конференції "Прогресивна техніка, технологія та інженерна освіта", 2019)
В роботі проведено порівняльний аналіз розрахунку процесу холодного об’ємного штампування, а саме комбінованого процесу прямого і зворотного видавлювання трубчастої заготовки, за допомогою аналітичного методу сумісного вирішення диференційних рівнянь рівноваги із наближеною умовою пластичності та моделюванням вказаного процесу чисельним методом скінченних елементів. У роботі зазначені основні пункти розв’язку поставленої задачі методом сумісного вирішення диференційних рівнянь рівноваги разом із умовою пластичності та описана постановка задачі у прикладному пакеті для моделювання процесу методом скінченних елементів. Робота описує відмінності у результатах аналітичного та чисельного розрахунків на прикладі силових параметрів процесу комбінованого видавлювання, а також демонструє різницю у визначенні осередку деформації та пластичної течії металу. Аналіз отриманих результатів дозволив оцінити можливість застосування аналітичного методу для аналізу процесів обробки металів тиском для вирішення прикладних інженерних задач.