ПРИРОДНА СИСТЕМА КООРДИНАТ ДЛЯ КРИВОЛІНІЙНИХ КОМПОЗИТНИХ БРУСІВ ІЗ НЕЗМІННИМИ ЛІНІЙНИМИ РОЗМІРАМИ ПОПЕРЕЧНИХ ПЕРЕРІЗІВ - Ковальчук, С.Б.; Горик, О.В. (Матеріали науково-технічної конференції "Прогресивна техніка, технологія та інженерна освіта", 2018)
У сучасних конструкціях різного призначення актуальним стає застосування елементів неоднорідної будови. Однак аналітичні теорії деформування для композитних брусів, особливо із криволінійною віссю, розвинуті слабко, що додатково перешкоджає запровадженню композитів у практику проектування. Для аналітичного моделювання деформацій криволінійних композитних брусів зручним є застосування природної системи координат, у якій геометрія поверхонь, структурна будова та граничні умови бруса мають найбільш простий аналітичний опис. У даній роботі розглянуто особливості аналітичного моделювання будови криволінійних композитних брусів, що мають незмінні лінійні розміри поперечних перерізів. Встановлено, що для таких брусів природна система координат, має бути побудована на сімействі еквідистант криволінійної осі та ортогональному їм сімействі прямих. Досліджено побудову такої системи координат із різними способами параметризації вихідних сімейств кривих.