АНІЗОТРОПІЯ КІНЕТИКИ НАКОПИЧЕННЯ РОЗСІЯНИХ ПОШКОДЖЕНЬ В КОНСТРУКЦІЙНИХ МАТЕРІАЛАХ ПРИ ПРУЖНО- ПЛАСТИЧНОМУ ДЕФОРМУВАННІ - Бондарець, Олександр; Кіріллова, І.В. (Матеріали науково-технічної конференції "Прогресивна техніка, технологія та інженерна освіта", 2018)
В роботі проаналізовано сучасний стан проблеми визначення параметрів пошкоджуваності для анізотропних конструкційних матеріалів, які базуються на термодинамічних принципах механіки суцільного середовища. Показано та обґрунтовано границі використання феноменологічних моделей накопичення пошкоджень для умов активного навантаження, які базуються на гіпотезах про еквівалентність деформацій, додаткової пружної енергії та приросту додаткової пружної енергії. Показано суттєвий вплив анізотропії механічних характеристик на закономірності кінетики накопичення пошкоджень. Наведено комплекс кінетичних діаграм анізотропії пошкоджуваності конструкційних матеріалів при пружно- пластичному деформуванні.