НАПРУЖЕННЯ НА ПЕРЕДНІЙ ПОВЕРХНІ РІЗАЛЬНОГО ІНСТРУМЕНТУ ІЗ ПНТМ НА ОСНОВІ сBN - Клименко, Сергій; Манохин, Андрій; Клименко, Марина (Матеріали науково-технічної конференції "Прогресивна техніка, технологія та інженерна освіта", 2018)
Досліджено рівень та розподіл контактних напружень (максимальних нормальних, дотичних та еквівалентних) на передньої поверхні різального інструменту, оснащеного надтвердими композитами cBN-Si3N4(3 об. %) та cBN-TiC(45 об. %)-Si3N4(3 об. %), при точінні загартованої сталі. Встановлено, що для інструменту з композитом із низьким вмістом cBN збільшення рівня нормальних напружень пов’язане зі зменшенням довжини контакту стружки із передньою поверхнею інструменту, а характер зміни дотичних напружень обумовлений збільшенням температури різання.