ДОСЛІДЖЕННЯ МІКРОСТРУКТУРИ ТА МІКРОТВЕРДОСТІ ЗОНИ ПЕРЕКЛАДАННЯ У ЗАКАЛЕННІ ЛАЗЕРНОЇ ТРАНСФОРМАЦІЇ СТАЛІВ AISI 1045 І AISI D2 - Лесик, Дмитро; Мартінез, С.; Джемелінський, Віталій; Ламікіз, A.; Данилейко, Олександр (Матеріали науково-технічної конференції "Прогресивна техніка, технологія та інженерна освіта", 2018)
Нові технології обробки поверхонь металевих виробів розробляються і використовуються в сучасному машинобудуванні для підвищення як експлуатаційних властивостей поверхневого шару, так і продуктивності процесу. На відміну від традиційних методів обробки, затвердіння лазерної поверхневої трансформації дозволяє вибірково нагрівати найбільш відповідальні ділянки на поверхні виробу з високими швидкостями нагрівання/охолодження та короткочасним дією, забезпечуючи дисперсну мартенситну структуру із залишковими напруженнями на поверхні.