До питання точності визначення механічних характеристик карбон-карбонових композитів за зразками, отриманими гідрорізанням - Саленко, Олександр; Сяндінь, Сюе; Коваленко, Cергій; Габузян, Галина; Орел, Вадим; Лашко, Євген; Ханн, Свук (Матеріали науково-технічної конференції "Прогресивна техніка, технологія та інженерна освіта", 2023)
В роботі представлені результати дослідження можливостей застосування гідроабразивного різання для виготовлення стандартних зразків для випробування карбон-карбонових матеріалів на згин, розтягування стискання та ін., для визначення граничної та довготривалої міцності. Відомо, що вибірна спроможність струменя (ущільненого гідроабразивного потоку) обтікати перешкоди веде до відхилення траєкторії його руху, і, як наслідок, зміни прогнозованої форми борозенки різу. Для карбон-карбонових матеріалів проблема постає більш гострою, оскільки чергування високоміцних джгутів карбонових волокон із більш м’якою фазою піровуглецю та певна порожнистість структури створюють умови для активної дисипації потоку та розмиття поперечного перетину за зоною безпосереднього гідроабразивного впливу. Іншою проблемою є вплив на властивості залишкової вологи, яка зберігається між волокнами. Показано, що раціональні умови гідроабразивного різання та застосування засобів компенсації викривлення траєкторії струменя дозволяють обмежити зону деструкції до 0,5..0,8 мм та забезпечити практично повне видалення вологи зі зразків протягом 60 хв. Виходячи із ширини зони деструкції запропоновано введення коефіцієнту площини активного перетину зразка, який враховує ці особливості процесу.