Дослідження коливань складних механічних систем - Бабенко, Андрій; Боронко, Олег; Трубачев, Сергій; Лавренко, Ярослав (Матеріали науково-технічної конференції "Прогресивна техніка, технологія та інженерна освіта", 2023)
В даній роботі запропонований єдиний методологічний підхід та програмне забезпечення розрахунку елементів конструкцій під дією вібраційних навантажень. Алгоритми визначення динамічних характеристик машинобудівних конструкцій основані на методах формування функціоналу типу Релея та мінімізації їх методом покоординатного спуску. Даний підхід дозволяє уникнути проблеми пов’язані з формуванням, зберіганням та оперуванням з глобальними матрицями жорсткості та мас. Це дає змогу суттєво економити оперативну пам'ять ПЕОМ при вирішенні задач великої розмірності. Розроблене програмне забезпечення сформоване за модульним принципом, що дозволяє вдосконалювати та розвивати даний пакет прикладних програм з урахуванням сучасних потреб. Запропонований підхід програмного забезпечення було відлагоджено на великій кількості прикладних задач та впроваджено в інженерну практику. Вирішена актуальна задача про визначення стійкості руху центрифуги Pico21.