Експериментальні дослідження впливу двовісного згину на тріщиностійкість корпусної реакторної сталі - Сидяченко, Вячеслав; Покровський, Володимир (Матеріали науково-технічної конференції "Прогресивна техніка, технологія та інженерна освіта", 2023)
На основі чисельних та інженерних розрахунків розроблено зразки, відповідне додаткове обладнання для їх випробувань при двовісному навантаженні на одноосьовій сервогідравлічній машині. Експериментально досліджено вплив двовісного згину на в’язкість руйнування реакторної сталі 15Х2НМФАА. Результати, отримані на хрестоподібних зразках, перераховано за стандартом ASTM 1921 і нанесено на Майстер криву (температурну залежність в’язкості руйнування). Аналіз показав, що данні по тріщиностійкості, отримані на зразках з «короткими» (a/W=0.1…0.2) лінійними і поверхневими напівеліптичними тріщинами виходять за верхню межу довірчого інтервалу Майстер кривої, а двовісне навантаження хрестоподібних зразків, знижує тріщиностійкість у порівнянні з одновісним навантаженням. В результаті виконання досліджень показано, що врахування коротких тріщин і двовісного навантаження може служити резервом міцності при уточненій оцінці залишкового ресурсу корпусів атомних реакторів.