Застосування методу хемографії для оцінки гомогенізації графенових нанотрубок у водному середовищі - Саленко, Олександр; Упин, Джу; Дерев’янко, Ігор; Роменська, Ольга; Орел, Вадим (Матеріали науково-технічної конференції "Прогресивна техніка, технологія та інженерна освіта", 2023)
Розглядається проблема ефективної гомогенізації графенових нанотрубок у водному середовищі. Зазвичай висока активність нанотрубок веде до утворення у розчині різних конгломератів, а при подальшому застосуванні водного розчину такі конгломерати можуть бути перенесені у створюваний композиційних матеріалів. Нині дієвих швидких засобів контролю нині не існує, і тому в інженерній практиці часто застосовують різні достатньо складні методи, що потребують специфічного обладнання. Хемографія як метод фіксації реакцій окислювального характеру з надмалими концентраціями активних речовин може з успіхом використовуватися як засіб швидкого та ефективного контролю однорідності графенових розчинів (переважно на водній основі). Наводяться рекомендації щодо застосування методу, пропонуються моделі для визначення розсіювання очікуваної концентрації на контрольованій поверхні. Робиться висновок щодо доцільності проведення контролю за станом та активністю графенових нанотрубок.