Обмеження на інтегральні міри напруженого стану в задачах топологічної оптимізації - Кришталь, Володимир; Янчевський , Ігор (Матеріали науково-технічної конференції "Прогресивна техніка, технологія та інженерна освіта", 2023)
Топологічною оптимізацією (ТО) називають обчислювальний метод визначення розподілу матеріалу у заданій області проєктування для створення оптимальної форми деталі при заданих граничних умовах. У класичній постановці ТО в якості критерію пошуку зазначеного розподілу обрана мінімізація піддатливості деталі при обмеженнях на об’єм (масу) результату оптимізації. Більш наближеною до прикладного застосування є постановка задачі ТО, що передбачає мінімізацію об'єму деталі з урахуванням умови її міцності. Залучення інтегральних мір напруженного стану має низку переваг над традиційною перевіркою максимального значення механічного напруження. У даному матеріалі наведені агрегатні функції для механічних напружень, які отримали найбільше розповсюдження в сучасних дослідженнях з питань ТО з урахуванням міцності оптимізованої деталі. Коротко проаналізована спеціалізація прикладного застосування наведених функцій.